“Attīstībai / Par!” lemj piedalīties Kariņa valdībā un izvirza kandidātus ministru darbam Aktualitātes, Jaunumi
18.12.2018

“Attīstībai / Par!” lemj piedalīties Kariņa valdībā un izvirza kandidātus ministru darbam

Apvienības “Attīstībai/Par!” (AP!) pārstāvju sapulce otrdienas vakarā nolēma, ka AP! piedalīsies Krišjāņa Kariņa veidotā valdībā, un izvirzīja ministru kandidātus darbam tajā. Apvienība aizsardzības ministra amatam izvirza Arti Pabriku, vides un reģionālās attīstības ministram – Juri Pūci un veselības ministres amatam – Ilzi Viņķeli.

Apvienības līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce uzsvēra, ka Arta Pabrika pieredze Latvijā un Eiropā, ārlietu un aizsardzības ministra amatos ir labs pamats, lai uzņemtos aizsardzības ministra darbu, būtu par Ministru prezidenta biedru un sekmīgi ieviestu visaptverošās aizsardzības sistēmu Latvijā, koordinējot dažādu resoru darbu un sadarbību starp publisko un privāto sektoru.

Jura Pūces prioritāte būs nodrošināt, lai Latvijā līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām būtu lielāki un spēcīgāki novadi un moderna aprites ekonomika.  Ilze Viņķele nodrošinās reformas veselības aprūpes sistēmā, lai tā būtu pieejama visiem un sabiedrībā mazinātos nevienlīdzība.

Apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts uzskata, ka Artis Pabriks, Juris Pūce un Ilze Viņķele veidos rīcībspējīgu un profesionālu AP! komandu jaunajā valdībā.

Par mūsu ministru kandidātu profesionālo pieredzi

Ilze Viņķele ir profesionāla valsts darbiniece ar 19 gadu pieredzi sociālajā darbā, valsts pārvaldē un politikā. Valda Dombrovska valdībā (2011-2014) viņa bija labklājības ministre. Ilze tika ievēlēta 10., 11. un 12. Saeimā, strādāja par parlamentāro sekretāri Finanšu ministrijā, ministra Andra Vilka birojā (2010-2011) un vadīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju (2014-2017).

2017. gada vasarā viņa kopā ar domubiedriem izveidoja politisko partiju Kustība “Par!” un tika ievēlēta par tās valdes locekli.  2018. gadā viņa tika ievēlēta apvienības AP! valdē. 2017. – 2018. gadā viņa kā senatora Makkeina Starptautisko līderu institūta programmas dalībniece stažējās Starptautiskajā republikāņu institūtā Vašingtonā.

Kopš 2000.gada Ilze Viņķele ir strādā valsts pārvaldē un politikā – viņa bijusi VARAM ministra padomniece, Eiropas Parlamenta deputāta palīdze, Īpašo uzdevumu ministra sadarbībai ar starptautiskajām finanšu institūcijām parlamentārā sekretāre.

Viņa ir ieguvusi divus maģistra grādus veselības vadībā (RSU/RISEBA, 2017) un sabiedrības veselībā (RSU, 2009) un bakalaura grāds sociālajā darbā un sociālajā pedagoģijā (augstskola “Attīstība”, 2002).

Juris Pūce ir AP! līdzpriekšsēdētājs, partijas “Latvijas attīstībai” valdes priekšsēdētājs kopš 2014. gada. Juris ir ievēlēts 13. Saeimā, pirms tam no 2017. gada bijis Rīgas domes opozīcijas deputāts, vadījis “Latvijas attīstībai” frakciju Rīgas domē.

No 2010. līdz 2013. gadam Juris bija Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs, bet no 2006. gada Juris strādā par pasniedzēju Latvijas Universitātē. Jurim ir divi Latvijas Universitātē iegūti maģistra grādi –  vadības zinātnē un tiesību zinātnēs.

Dr.Artis Pabriks ir absolvējis Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti un turpinājis studijas Orhūsas (Aarhus) universitātē Dānijā, kur 1996. gadā ieguvis doktora grādu politikas zinātnē. Strādājis kā politikas analītiķis un pētnieks vairākās nevalstiskajās organizācijās.

2004. gadā ievēlēts LR Saeimā un vēlāk šajā pašā gadā tika iecelts ārlietu ministra amatā, kura pienākumus Pabriks pildīja līdz 2007. gadam. Laikā no 2007. līdz 2010. gadam bijis Saeimas deputāts, bet no 2010. līdz 2014. gadam – aizsardzības ministrs.

No 2014. – 2018. gadam bijis Eiropas Parlamenta deputāts. Darbojies parlamenta Starptautiskās tirdzniecības komitejā un bijis galvenais atbildīgais par ES-Kanādas starptautiskā tirdzniecības nolīguma virzību. Tāpat bijis EP Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejas loceklis un galvenais ziņotājs par Eiropas robežu un krasta apsardzību. Kā vienīgais Eiropas Parlamenta deputāts no Baltijas valstīm darbojies EP Pretterorisma komitejā.

2018. gada oktobrī ievēlēts par LR 13. Saeimas deputātu.


Back to top