Kustība “Par!” aicina Ministru prezidentu izveidot Sabiedriskās uzraudzības padomi sociālās aprūpes, veselības un speciālās izglītības iestādēs Aktualitātes, Fakti
26.03.2018

Kustība “Par!” aicina Ministru prezidentu izveidot Sabiedriskās uzraudzības padomi sociālās aprūpes, veselības un speciālās izglītības iestādēs

Kustība Par! ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim ar aicinājumu izveidot Sabiedriskās uzraudzības padomes valsts sociālās aprūpes, veselības un speciālās izglītības iestādēs

 

Kustības Par! valdes locekle Ilze Viņķele skaidro, ka “valsts ir atbildīga par “Ainažu” un citu valsts un pašvaldību iestāžu snieguma kvalitāti, kas pašlaik ir tālu no sociāli atbildīgas valsts līmeņa. Mēs zinām, ka šai nozarei budžetā ir atvēlēti nepietiekami līdzekļi, tāpēc ierosinām piesaistīt līdz šim maz izmantotu resursu – nevalstiskās organizācijas (NVO).”

 

NVO pārstāvētā Sabiedriskās uzraudzības padome veiktu ekspertu un ārējās uzraudzības funkcijas. Lai šāda padome darbotos pastāvīgi un efektīvi, tās darbības nodrošināšanai būtu jāparedz noteikts finansējums granta veidā, atvēlēts no Labklājības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Veselības ministrijas budžetiem.

 

Sabiedriskās uzraudzības padomēs darbotos to NVO pārstāvji, kuri ikdienā veic advokātu darbu noteiktu sabiedrības grupu tiesību aizstāvībai. Tā, piemēram, biedrība “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi”, “Resursu centrs cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem “Zelda””, Latvijas Autisma apvienība, invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” u. c.

 

Latvijas Republikas Tiesībsarga konstatētās problēmas bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži” ir līdzīgas arī citos valsts un pašvaldību sociālās aprūpes centros, bērnu namos un speciālajās internātskolās. Šīs iestādes ir no sabiedrības izolētas, nereti arī ģeogrāfiski attālas, nepietiekami finansētas un uzraudzītas no to dibinātājiem.

Šajās institūcijās lielu dzīves daļu pavada sabiedrības neaizsargātākie pārstāvji, kas šobrīd padarīti par sabiedrības “neredzamajiem cilvēkiem”. Sociāli atbildīgas valsts pienākums ir parūpēties par tās neaizsargātākajiem locekļiem, nodrošinot iespējami augstāku un pilnvērtīgāku dzīves kvalitāti arī tiem, kas nespēj iestāties par savām tiesībām.

Ilze Viņķele Pieejama, moderna un kvalitatīva veselības aprūpe ir cilvēktiesības. Latvijas cilvēki ir pelnījuši saņemt ārsta palīdzību laikus. Medicīnas darbinieki ir pelnījuši pienācīgus darba apstākļus. Vairāk »
Programma
Taisnīgums nozīmē vienādas iespējas ikvienam saņemt labu veselības aprūpi, visu mūžu mācīties un būt drošam par cienījamām vecumdienām. Tas nozīmē mazāku nevienlīdzību, kas Latvijā ir teju augstākā Eiropā, un mazāku nabadzības un sociālās atstumtības risku.
Visa Programma

Back to top